logo2

Magyarország Alaptörvényében kötelezte a mindenkori kormányt a külhoni magyar közösségek iránt érzett felelősség vállalásáról.

2010 óta a magyar nemzetpolitika ebben a szellemben szolgálja az immár világnemzetté vált magyarság határok feletti nemzetegyesítő törekvéseit. Közel egymillió új magyar állampolgár, a Kárpát-medencében elindított gazdaságfejlesztő programok jelzik az ország erősödését. Az egyre kiterjedtebb kisebbségi magyar oktatási rendszer –a gazdaságfejlesztési támogatások mellett-, a szülőföldön boldogulás nélkülözhetetlen része, amely az anyanyelv megmaradását és a nemzeti önazonosság erősítését jelentik.

A „gyakorlati nemzetegyesítés” kiemelt terepe az egészségügyben dolgozó honfitársaink bevonása a hazai szakmai szervezetekbe, az egységes kárpát-medencei szemlélettel egyúttal a mindennapok részévé kell válnia annak az egyszerű ténynek, hogy hazánk határain kívül is élnek magyarok, akiknek sorsa párhuzamos a miénkkel. A környező országok egészségügyi ellátó rendszerei –hasonlóan az anyaországihoz-, számtalan problémával küzdenek, az ellátás hiányától, az ellátáshoz való korlátozott hozzáférésig terjednek a gondok. A külhoni magyar közösségeket kétszeresen sújta, a könnyebb megélhetés reményében bekövetkezett elvándorlás, amelynek a rendszerváltást követő években Magyarország kedvezményezettje volt, mára pedig a Nyugat-Európába történő egészségügyi dolgozó emigráció hasonló ellátási zavarokat okoz a kelet-közép-európai országokban. Fentiekből következik, a szülőföldön maradt külhoni magyar szakembereink kincset és reményt jelentenek számunkra! Az egészségügyi rendszeren belül a háziorvosi az, amely a szakmai tudáson kívül egy adott közösség egészére lát rá, annak mindennapi gondjaival, örömeivel és bánataival együtt. Az anyanyelven történő orvoslás a beteg meggyógyítása mellett a nemzeti megmaradás ügyét szolgálja nap, mint nap.

Az „Év Családorvosa a Kárpát-medencében díj” a fentiek alapján a magyar nemzetpolitika szellemiségét tükrözi, nemcsak szakmai elismerés, hanem az emberi és közösségi helytállás jelképe!

Dr. Grezsa István, kormánybiztos

kormany tamogatas

"ÉV CSALÁDORVOSA A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN" minden jog fenntartva