logo2

A közép és közép kelet európai országokat kevés eltéréssel, de egyformán érinti az egészségügyi szakember hiány, az orvoshiány, különösen a háziorvosok tekintetében. Jellemző, hogy nem elegendő az utánpótlás, állami támogatott képzés ellenére sem. Ennek eredménye a háziorvos kar elöregedés.

A Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete, több évtizedes hagyományait folytatva, a háziorvosi szakma és a benne dolgozók elismertségének növelésén túl az utánpótlás helyzetén szeretne javítani és a fent vázolt romlást lassítani, vagy megakadályozni. Az idősödő háziorvosok példái megismerésével a fiatalok motiválásával, mintegy életpálya utat mutatni szándékozunk. Ennek érdekében koncepció váltást látunk szükségesnek és az „Év családorvosa a Kárpát-medencében” pályázatot három pillérre kívánjuk helyezni. A pályázat;

 1. a fiatal orvostanhallgatók pályaválasztását és a szakorvos jelöltek szakmai munkáját, és továbbképzését kívánja támogatni
 2. támogatni kívánja a fiatal háziorvosokat, hogy tudományos igényű munkát végezzenek
 3. célja a dolgozó háziorvosok minőségi munkateljesítményét elismerni és díjazni, tudásukat növelni, magas színvonalú továbbképzések útján

Mindezen célok eléréséhez egy folyamatos munkakapcsolatot teremteni a kárpát-medencei magyar nemzetiségű, magyar nyelven beszélő, vagy értő kollégák számára.

A célok megvalósítása érdekében a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete a 2019. évre kiírja az „Év családorvosa a Kárpát-medencében„ pályázatát.

A pályázatot az alábbi két kategóriába tartozó háziorvosok számra hirdeti meg:

 1. Junior kategória: Junior díj
 2. Szenior kategória: Szenior díj

A junior pályázók lehetnek, akik 5. 6. éves orvostanhallgatók és az alapellátásban gondolják kezdeni orvosi életpályájukat, vagy legfeljebb 5 éve dolgoznak orvosként az alapellátásban. Az egyéni pályázók mellett egy témában több fiatal együtt is benyújthatja pályázatát.

Szenior pályázók lehetnek azok a háziorvosi pályán dolgozók, akik több mint 5 éves gyakorlattal rendelkeznek.

A pályázat olyan 3-5 oldalas magyar nyelvű munka, összefoglaló, amelynek témái:

Junior díjra pályázó orvostanhallgató vagy szakorvos jelöltek részére, akik egyénileg, vagy csoportosan is pályázhatnak:

 • fő téma; a munkájuk, a betegellátás megszervezésének terve, vagy megvalósult gyakorlata,
 • továbbá; krónikus betegségek gondozása, illetve összefoglaló megvalósult, vagy tervezett népegészségügyi prevenciós tevékenységükről.

Szenior díjra a már legalább 5 éve dolgozó háziorvosok pályázhatnak, az alábbi témákban:

 • tevékenységük összefoglalása egy-egy betegség csoport terápiás gyakorlatáról,
 • vagy az általuk kiemelt tevékenységüknek tartott munkájukból készült dolgozat,
 • vagy három tanulságos eset bemutatása.
 • illetve, ha legalább 20 éve dolgoznak, munkásságukat összefoglaló mű

A pályázatok beadási határideje 2019. március 15.

       A pályázatához a pályázó(k)részletes (szakmai) önéletrajzát kell becsatolni!

A pályázatot az adott ország kurátornak, elektronikus úton kell benyújtani a mellékletben megtalálható email címére.

A pályázat benyújtását követően bírálatra kerül sor mely alapján országonként, az országot reprezentáló kurátor javaslatára Junior, vagy Szenior díjra, legfeljebb 5-5 pályázat kerül kiemelésre.

A bírálatot követően, a pályázó(k) közül kiválasztott 5-5 jelölt(ek) orális prezentáció formában 10 perc időkeretben ismerteti pályázatát, melyet 5 perces vita követ..

A prezentáció és a vita alapján országonként és csoportonként (junior, szenior) egy-egy mű kerül díjazásra.

A Pályázat végleges elbírálása és a díj átadása tudományos ülés keretében történik. A tudományos ülés, mely egyben továbbképző konferencia is 2019. április 13-14-én kerül megtartásra. A tudományos konferencia fő témája a mozgásszervi betegségek témaköre lesz, melynek során kerekasztal megbeszélésen neves előadók vesznek részt.

A pályázat keretében kerül átadásra, az egyes országok kurátorainak javaslatára az Életmű Díj is. Javaslat adható le olyan háziorvosként dolgozó kollégákra, akik legalább 30 éve dolgoznak, vagy dolgoztak háziorvosként.

A díjakra jelöltek és meghívottak, és a továbbképzésen résztvevők részvételi díját ( szállás, étkezés) a pályázat kiíró MÁOTE a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával fedezi. Az utazási költségeket egyénileg kell rendezni!

A Pályázat első helyre sorolt díjazottjai pénz és tárgyjutalomban részesülnek!

Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete
2019.01.31.                                                 

Kurátorok és email címeik:

Erdélyi Múzeum-Egyesület Orvos- és Gyógyszerésztudományi Szakosztálya : Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Dr. Sebők Zoltán Felvidék : Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , vagy  Dr. Pásztor László: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Jakab Lajos Kárpátalja: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Hajnal Jenő Vajdaság:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Prof. Dr. Balogh Sándor: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

kormany tamogatas

"ÉV CSALÁDORVOSA A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN" minden jog fenntartva